Τρίτη 26 Απριλίου 2016


Τα απαράγραπτα εγκλήματα του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Δεν είναι μόνο οι μειώσεις στις νέες και παλιότερες συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και η παραπέρα ύψωση χρονικών και άλλων εμποδίων για την απόκτηση συντάξεων χηρείας. Δεν είναι μόνο η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, με ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών για αυτή, και η νέα μείωση του εφάπαξ. Δεν είναι μόνο η αθέτηση κάθε υπόσχεσης για την αποκατάσταση των ζημιών στα ασφαλιστικά ταμεία από την διαχρονική ληστεία των αποθεματικών τους. Δεν είναι μόνο η συνέχιση της παλιότερης πρόβλεψης για 6% κρατήσεις για την υγεία στις επικουρικές συντάξεις, πράγμα που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία μιας και οι νόμοι για τις επικουρικές συντάξεις δεν προβλέπουν υγειονομική κάλυψη και δεν προβλέπουν και κρατήσεις για αυτή.

Είναι όλα αυτά μαζί με πολλά ακόμα καινούργια, ποιοτικά ανώτερα στοιχεία, που καθιστούν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εγκληματική πολιτική.

Με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργεί την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, αλλά και άλλων ταμείων, και την αντικαθιστά με την λεγόμενη Εθνική σύνταξη μειωμένη κατά 102 ευρώ για αυτούς που έχουν 6.000 ένσημα και 140 για αυτούς με 4.500. Πρόκειται για αντιδραστική ανατροπή και τεράστια αδικία η οποία δεν πρέπει να περάσει. Επίσης, με το νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση καταργεί την κατάκτηση του κινήματος για την απόκτηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 15 χρόνια εργασίας, δηλαδή με 4.500 ένσημα, και ανεβάζει το όριο στα 20 χρόνια και στα 6.000 ένσημα για την απόκτηση ολόκληρης της πενιχρής Εθνικής σύνταξης και αυτό σε μια περίοδο με τεράστια και μακροχρόνια ανεργία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για μια ισοπεδωτική ενέργεια η οποία βαφτίζεται κοινωνική δικαιοσύνη. Τα ασφαλιστικά ταμεία των μισθωτών, στα οποία οι εργαζόμενοι με το αίμα και τον ιδρώτα τους συσσώρευσαν τεράστια αποθεματικά τα οποία αν και λεηλατήθηκαν επανειλημμένα εξακολουθούν να υφίστανται και μαζί με την περιουσία του ΙΚΑ και άλλων εργατικών ταμείων συνιστούν αξιόλογο κεφάλαιο, ενοποιούνται με αυτά των καπιταλιστών, δηλαδή με αυτούς που τρέφονται από το αίμα και τον ιδρώτα των μισθωτών, της εργατικής τάξης! Οι εκμεταλλευτές μαζί με τους εκμεταλλευόμενους σε ένα κοινό ταμείο. Ο θύτης μαζί με το θύμα στην ίδια ζυγαριά! Σε κόντρα με το αίτημα  του κινήματος για ένα ενιαίο ταμείο των μισθωτών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τσουβαλιάζει όλους σε ένα ταμείο. Αυτούς που τα λεηλάτησαν μαζί με αυτούς που τα δημιούργησαν!

Και αυτό το έγκλημα το βαφτίζουν κοινωνική δικαιοσύνη!!!

Με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατατίθεται στη βουλή για ψήφιση, καταργείται ο κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης, πράγμα που αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση του κινήματος, και μετατρέπεται σε ανταποδοτικό-ατομικό. Αυτό προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται πλέον οι συντάξεις, όπου ένα τμήμα της θα αποτελεί η ισοπεδωτική λεγόμενη Εθνική σύνταξη, και ένα άλλο οι καταβληθείσες εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου, αντί της τελευταίας πενταετίας, ή, της καλύτερης πενταετίας. Αν προκύψει μείωση από την σύνταξη που παίρνει σήμερα κάποιος ήδη συνταξιούχος, θα του αποδίδεται, υποτίθεται, η διαφορά σαν «προσωπική διαφορά»! Η δε Εθνική σύνταξη θα βαίνει διαρκώς μειούμενη σε αντιστοιχία με τα κονδύλια του κράτους προς την κοινωνική ασφάλιση. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε πολλά βήματα μπροστά στον μνημονιακό δρόμο, σε σχέση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενοι, το κάνουν οι τωρινοί. Οι πιέσεις για παράδειγμα της Τρόικας για αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για την κατοχύρωση σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, χρονολογούνται από το 2012. Οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις το έβαλαν στο τραπέζι, αλλά το απέσυραν γιατί προκάλεσε αντιδράσεις. Και έρχεται τώρα η τριτομνημονιακή συγκυβέρνηση να το κάνει πράξη!

Ανάλογη αδικία συμβαίνει και με τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων, για τις οποίες δεν υπήρχε ανάλογο ταμείο και πήγαιναν στον κρατικό κορβανά, από τον οποίο και πληρώνονταν οι συντάξεις τους.  Με το τσουβάλιασμά τους στον ΕΦΚΑ ισοπεδώνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα διότι δεν παίρνουν υπόψη τους τις καταβεβλημένες εισφορές τους. Που πήγαν οι εισφορές των Δημοσίων υπαλλήλων; Εξαφανίστηκαν; Γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την απόδοσή τους;

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν πρέπει να περάσει! Η τριτομνημονιακή πολιτική αποτελεί εγκληματική πολιτική και πρέπει εδώ και τώρα να ανατραπεί και να σαρωθούν η συγκυβέρνηση μαζί και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια ή τα στηρίζουν!

Η εργατική τάξη με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δέχονται ιστορικών διαστάσεων επίθεση, σε όλα τα κατεκτημένα με αγώνες και αίμα δικαιώματα τους.

Ανάλογη της επίθεσης που δεχόμαστε πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Με ενιαίο μέτωπο να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν! 

Δεν επιλέγουμε μνημονικό διαχειριστή – δεν γυρίζουμε πίσω!

Κάτω η τριτομνημονική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Στη θέση της πρέπει να αναδείξουμε μια κυβέρνηση των εργατών και του εργαζόμενου λαού για την ακύρωση των μνημονίων, την διαγραφή του δημόσιου χρέους, την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε  και την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κινήματος.  

Για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 

 

Κάβουρας Δημήτρης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου